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  Question: Answer: 

1 Often, an offender off supervision will ask for documentation in 
order to obtain their license with the DMV, or benefits from ESD.  
What are the limitations around giving them documentation 
once they are off supervision? 

The process will remain the same as it currently stands.   If an 
offender is off supervision but needs a particular document for 
services that fall within the matter of course documents, we can 
provide it to them upon request.   

2 Since the offenders off supervision are asking for documents, 
should we have a separate request form for those? 

No separate request form is necessary.  You can use the current 
custom form or a contact note to document the request. 

3 In the guidance it states an OMS notification will be sent for any 
request not completed in the 30-day time frame.  If the offender 
has moved offices or facilities, will the notification be sent to the 
receiving site?  Sending agencies are required to fulfill the 
requests. 

No. The notification is set up to go to the sending site; more 
specifically, the person who initiated the custom form. 

4 Will the functionality of the attachments work the same in the 
Drug Test tab as other attachment areas? 

Yes. The "Public Only" checkbox is also an option in that tab. 

5 Is there a way to tell if there is an attachment in a custom form 
without going into each one? Can the icon change if there is an 
attachment? 

This would be a feature request we would need to make with 
JailTracker and may require funding. 

6 Can we add date range parameters to the questionnaire report? The request for date range parameter will be added to the OMS 
Request Log on SharePoint. 

7 Are the 2 requests per year document based or request based? The two requests are based on two requests for the year. 

8 The directive, if I read it right, states an offender can request 
records within the past year. Most of our requests are from 
offenders who are looking for copies of their records from many 
years ago. Does this mean they will not be able to get copies of 
these records? If they can, how would they do so? 

Records under this Rule are only available for the preceding year.  
Any records outside that timeframe can be denied.  28 V.S.A § 107(b) 
deems these records confidential and not subject to public 
disclosure.  The only other means to obtain the records would be 
through court order or through discovery during litigation. 

9 Given that DOC sites are not allowed to collect money from 
offenders, how will the $.01 charge per page be handled? 
Example: Can the offender pay in cash, check, money order etc.? 
Do they have to mail it into someone at DOC central office? 

The Rule reads that the Department may charge $.01 per page for 
documentation that has previously been provided to the offender as 
a matter of course or as part of a previous records request.  There is 
no process for payment at this time. 
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10 It states “offenders may request any document…. provided that 
at least one year has passed since last request for the same 
document or information ….”  

The intent is that documents or information completed or pertaining 
to the previous year for those currently incarcerated or under 
supervision with the DOC are available. This does not apply to 
formerly incarcerated or supervised individuals. Any such requests 
should be forwarded to the Department’s Records Officer. .  
However, individuals may access an entire Offender Movement 
History report at the time of their request, in accordance with the 
second footnote in the Guidance Document  on page 8.  

11 The last paragraph of the rule page 11 of 11 states that an 
offender can request documents from any date from 8/18/19 
(effective date of rule) until 8/18/20 but at that point they can 
only request documents within the previous 12 months of their 
request?  

The intent is that from the effective date of 8/18/19, an offender may 
request records available as outlined in the Rule and created within 
one year preceding their request at no cost to the offender.  This 
means, any document created between 8/18/18 and 8/18/19 is 
available at their request with no charge. Requests for documents 
previously provided are subject to a charge of $.01 (see question and 
answer #9). 

12 With the 2 requests per year limitation, does it matter whether 
or not the offender is released to community supervision or not? 

No. The two requests per year are based on time, not supervision 
status. 

13 If an offender maxes out and comes back under supervision, 
does their right to 2 requests start over? 

No. The two requests per year are based on time, not supervision 
status. 

14 What is considered a "financial document"?  Where does one 
find the definition for financial documents? A request came in 
for a copy of an offender's commissary list/receipts from when 
he was initially lodged until present day. 

Refer to #9 "Offender Financial Information" under the "Matter of 
Course" documents.  These are all the financial information 
documents that can be disclosed.  If you can retrieve those lists and 
they are no more than a year old, then the request can be fulfilled.  

15 Question on internal document: Agreement for Medical and 
Dental Diet Acceptance (page 4 of 10, #11 letter A): This does 
not fall under any HIPAA laws? 

No.  If an offender asks for a document that contains the requesting 
offender’s health information, it may be provided to the offender 
without violating HIPAA.  The offender is receiving their own personal 
health information. 

16 Question on internal document: Outside Purchase/Special 
Package Request Form (page 3 of 10, letter K): Does this include 
the check withdrawal form the inmate uses to purchase from 
our approved vendors? 

Yes. If the document is substantially similar to any of the listed 
documents, and poses no security or safety threat, it may be 
provided.   
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17 Question on internal document: Financial Account Balances 
(page 4 of 10, #9 letter B): This document is generated through 
Keefe Banking Systems, we are now obligated to put these in 
OMS? I thought we were not putting any financial records in 
OMS. 

No. Not all documents under this rule are in OMS. The crosswalk 
indicates those which are housed in OMS and those which are not. 

18 Question on internal document: Receipt and Disbursement Form 
FI61 (page 4 of 10, #9 letter D): This document is generated 
through Keefe Banking Systems, we are now obligated to put 
these in OMS? I thought we were not putting any financial 
records in OMS 

See above (#17). 

19 Question on internal document: Sentence Computation (page 6 
of 10, #16 letter B): Is this just the report of “Charges Sentence 
View Report” or is the word document provided from the 
Sentence Comp unit? If so, does this include the credit and tally 
work sheets? 

Yes.  Sentence Computation only refers to the "Charges Sentence 
View Report" you are able to run in OMS.  

20 The check box in the attachments section says "Public Only" - 
does this mean it is available to the general public? 

No. The "Public Only" check mark means it can be requested by and 
provided to the offender.  Public records requests need to go through 
our regular public records request process. 

 


